Somnul insuficient duce la ingrasare

Somnul insuficient duce la ingrasare


Studii recente au demonstrat faptul ca dormitul insuficient este relationat cu ingrasarea, obezitatea si cu un risc crescut de a dezvolta diabet. Studiul efectuat in 2009 pe 25000 de barbati si femei a demonstrat o prezenta mai mare a kilogramelor in plus si obezitate la persoanele care au dormit mai putin de 7 ore pe noapte.

O analiza efectuata in 2009 a concluzionat ca persoanele care dorm mai putin de 5 ore pe zi au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta diabet comparativ cu cele care dorm atat cat trebuie. 1 din 10 barbati si femei au rezistat sa doarma mai putin de 6 ore pe zi si acelasi procent au dormit mai mult de 9 ore. Ambele studii au demonstrat ca cei care au dormit mai mult de 9 ore nu prezinta absolut niciun fel de risc pentru bolile mentionate mai sus.

O alta cercetare efectuata pe 87000 de americani adulti a tras aceleasi concluzii: pentru persoanele care au dormit mai putin de 7-9 ore pe zi riscul pentru obezitate este mai mare, astfel ca pentru persoanele care au dormit mai putin de 6 ore, ratele obezitatii erau cu 33% mai crescute, cu 22% in randul celor care au dormit 7-8 ore.
Studiul a mai descoperit ca dintre persoanele care au dormit mai putin de 6 ore, majoritatea erau fumatori.

Alte studii experimentale au dus la concluzia ca lipsa somnului duce la cresterea nivelului hormonilor responsabili de foame, astfel ca cei care dorm mai putin resimt un apetit mai mare fata de cei care dorm normal, iar rontaitul pe timp de noapte stim cu totii ca duce la acumularea de kilograme in plus.

Se pare ca, pe langa obisnuitele sfaturi de a avea o alimentatie cu putine calorii sau a face mai multe exercitii fizice pentru a reduce riscul de obezitate, ar trebui prescrise mai multe ore de somn.