Sindromul Addison

Sindromul Addison


Sindromul Addison (sau insuficienta adrenala primara) reprezinta o afectiune rara care apare atunci cand glandele adrenale, localizate deasupra rinichilor, nu sunt capabile de a produce suficient cortizol, hormon foarte important pentru buna functionare a functiilor organismului sau in unele cazuri, suficient aldosteron, important in retinerea sarii in organism si mentinerea tensiunii arteriale. Glandele adrenale elibereaza cortizol pentru a ajuta organismul sa faca fata stresului.

Cauze
In cele mai multe cazuri, aparitia acestui sindrom se datoreaza sistemului imunitar, responsabil pentru distrugerea anumitor parti ale glandelor adrenale. Alte cauze care pot duce la deteriorarea glandelor sunt:
- cancerul care se poate raspandi la aceste glande
- hemoragia interna a glandelor adrenale
- infectii precum tuberculoza, Hiv sau anumite infectii bacteriene
- anumite tipuri de tratamente chirurgicale sau cu radiatii
- efectele secundare ale unor medicamente sau consumul excesiv de ketoconazol

Acest sindrom poate afecta atat adultii, cat si copiii.

Simptome
- oboseala, slabiciune inexplicabila
- pierdere in greutate
- hiperpigmentare, adica pielea se va inchide la culoare
- pierderea poftei de mancare
- stari de greata, voma sau diaree
- pofta inexplicabila pentru ceva sarat

In toate cazurile, simptomele se dezvolta de obicei lent si in foarte rare cazuri, un soc adrenal poate fi fatal din cauza ca persoana nu poate rezista stresului. Asemenea cazuri se pot intampla datorita unui evenimet tragic in familie sau din cauza unei traume, depresii sau deshidratari.

Diagnostic si tratament
Boala poate fi diagnosticata prin efectuarea unor teste de laborator, prin care se verifica daca nivelul de sare in corp este scazut sau cel de potasiu crescut, acestea fiind cateva din indiciile care confirma prezenta sindromului Addison. Se testeaza de asemenea nivelul de cortizol si aldosteron.
Daca ati fost diagnosticat cu aceasta boala, tratamentul consta in a lua medicamente de subsituire a hormonilor pentru tot restul vietii. Se poate administra hidrocortizol pentru ca acesta poate functiona asemenea ambelor tipuri de hormoni. Aditional, medicul poate prescrie sa adaugati mai multa sare in mancare pentru a compensa deficitul de sodiu in organism.
Cu tratament adecvat, sindromul Addison nu impiedica persoana in cauza sa duca o viata sanatoasa si lunga, ca oricare alta persoana care nu are boala.