Necesarul de fluor pentru dinti sanatosi

Necesarul de fluor pentru dinti sanatosi


Chiar daca nu este vital pentru buna functionare a organismului, fluorul are un rol important pentru mentinerea sanatatii dintilor si a tesuturilor dure.
Fluorul este o componenta a structurii dentare care intareste smaltul, astfel incat dinti sunt mai putin expusi atacului acizilor si bacteriilor. Carenta de fluor duce la aparitia cariilor dentare, cei mai afectati fiind cei mici. De asemenea, fluorul are un rol important in constructia oaselor si tendoanelor. Acest element este indicat in cazurile de intarziere a osificarii, in rahitism, osteoporoza, fracturi, carii dentare.

Sursele principale de fluor sunt apa si unele produse alimentare. Dar trebuie sa stii ca fluorul pe care organismul il asimileaza din apa se absoarbe intr-o cantitate mai mare fata de produsele alimentare. Mai exact, doua treimi din acesta sunt asigurate din apa pe care o consumi in timpul zilei, iar o treime din alimentatie. In zonele in care apa este saraca in fluor, adica are mai putin de 0,5 mg/l, este necesara fluorurarea apei. Daca obisnuiesti sa gatesti in vase de aluminiu sau sa impachetezi mancarea in folie de aluminiu, afla ca acesta poate ajunge in organismul tau si poate reduce asimilarea fluorului. Cel mai bine este sa folosesti vase din teflon, care nu contribuie la imobilizarea fluorului, iar pentru impachetat servetele sau folii din plastic.
Cantitati mari de fluor se gasesc in special in pestii oceanici, dar si in caise, carne de porc si vita, frunze de ceai, alge marine, orez nedecorticat. Pastele de dinti si apele de gura contin si ele fluor.

Necesarul zilnic de fluor in functie de varsta
Pentru a preveni aparitia cariilor, este necesara administrarea de fluor inca din copilarie. Doza zilnica de fluor creste odata cu inaintarea in varsta. De la 0 la 6 luni este nevoie de 0,1-0,5 mg; de la 6 la 11 luni de 0,1-1 mg, de la 1 la 3 ani de 0,5-1,5 mg; de la 4 la 6 ani este nevoie de 1-2,5 mg, de la 7 la 18 ani 1,5-2,5 mg, iar pentru un adult necesarul de fluor zilnic este de 1,5-4 mg. Cantitatea aceasta de fluor este suficienta cu exceptia cazurilor in care este necesar un tratament special. Daca este administrat inca din primele zile de viata, fluorul scade riscul de aparitie al cariilor cu 50%.

Excesele de fluor duc la colorarea smaltului dentar in galben sau, in cazuri foarte grave provoaca incetinirea cresterii sheletice, calcifierea tendoanelor si a ligamentelor. De asemenea, pot fi afectati rinichii, ficatul, inima si glandele endocrine, precum si sistemul nervos. Apa cu fluor in exces duce la leziuni dentare sub forma de pete ale smaltului dintilor. Intoxicatia acuta se manifesta prin crampe abdominale, senzatie de greata si chiar colaps circular sau respirator. In cantitati exagerat de mari, 2500-5000 mg, fluorul poate fi letal.

Totul e sa iei doza zilnica recomandata pentru a preveni demineralizarea smaltului si pentru a avea dintii mai sanatosi.