Mirosul neplacut al gurii

Mirosul neplacut al gurii


Bomboanele mentolate, apele de gura si alte produse destinate combaterii respiratiei urat mirositoare au efect doar temporar in controlul acestei neplaceri. Anumite mancaruri si obiceiuri nesanatoase sunt principalele cauze a respiratiei urat mirositoare. Dar in majoritatea cazurilor, aceasta se poate trata cu o igiena orala adecvata.

Cauzele respiratiei urat mirositoare:
- Mancarea: mestecarea alimentelor si transformarea lor in particule mici, duce la acumularea acestora intre dinti, provocand un miros neplacut al gurii. Alimentele ce contin uleiuri volatile sunt si ele o cauza, iar cel mai bun exemplu in acest sens este usturoiul si ceapa a caror efect poate sa dureze pana la 72 de ore. Mancarurile picante sunt iarasi un exemplu.
- Probleme dentare: igiena orala precara si probleme paradontale pot fi o sursa a mrosului neplacut al gurii. Daca nu iti speli dintii in fiecare zi si nu folosesti o ata dentara regulat, particulele din alimente raman intre dinti, colectand bacterii si eliminand un miros neplacut. Se formeaza astfel o placa bacetriana la nivelul dintilor care, netratata, poate duce la aparitia paradontozei.
- Senzatia de uscaciune a gurii. Saliva ajuta la curatarea si umezirea gurii. Uscaciunea ei permite celulelor moarte sa se acumuleze pe limba, gingii si obraji. Aceste celule se descompun si elimina miros. Uscaciunea gurii se intampla de obicei pe timpul noptii, aceasta fiind cauza mirosului neplacut al gurii dimineata si este cu atat mai neplacuta daca aveti obiceiul de a dormi cu gura deschisa. Anumite boli cronice sau fumatul sunt alte cauze ale senzatiei de uscaciune a gurii.
- Bolile. Afectiunile cronice ale plamanilor pot cauza respiratie neplacuta. Alte boli cum sunt cancerul, insuficienta hepatica, afectiuni gastrice sau tulburarile metabolice sunt cunoscute ca fiind responsabile pentru alterarea respiratiei.
- Afectiuni ale gurii, nasului si gatului: respiratia urat mirositoare este adesea asociata cu infectii ale sinusului pentru ca mucoasele nazale ale sinusului ce ajung in gat, cauzeaza miros neplacut. Infectii ale gatului, bronsita sau alte infectii respiratorii pot cauza respiratie neplacuta pana cand acestea sunt tratate.
- Produse din tutun: fumatul provoaca uscaciunea gurii o sursa de respiratie neplacuta si de asemenea creste riscul pentru paradontoza.
- Dietele severe: dieteticii pot dezvolta respiratie urat mirositoare datorita dietei ce contine anumite chimicale.

Remedii si obiceiuri sanatoase pentru combaterea respiratiei neplacute
* Spala-te pe dinti dupa fiecare masa si asigura-te ca te vei spala cel putin de doua ori pe zi
* Foloseste ata dentara cel putin o data pe zi
* Periaza-ti limba: ajuta la eliminarea celulelor moarte, a bacteriilor si a resturilor alimentare ce s-au acumulat. Incearca sa periezi limba pe toata suprafata ei, inclusiv in partea din spate
* Bea multa apa: pentru a-ti mentine gura umeda tot timpul este necesar sa consumi cantitati mari de apa, nu cafea, nu sucuri, nu alcool. Folosirea de guma de mestecat sau bomboane stimuleaza producerea de saliva ce are rol in curatarea bacteriilor acumulate.
* Schimbati-va periuta cel putin o data la 3-4 luni: o perie de dinti veche este o sursa mare de bacterii.
* Mestecati patrunjel, menta sau boabe de cafea pentru a imbunatati temporar mirosul neplacut al gurii.