Cum se trateaza polipii de colon?

Cum se trateaza polipii de colon?


Polipii de colon sunt excrescente care se dezvolta la nivelul intestinului gros (colon). Cauza aparitiei acestora nu este inca cunoscuta cu certitudine, dar majoritatea cazurilor de polipi colonici apar la adulti. Majoritatea cazurilor nu duc la cancer, dar exista situatii cand anumiti polipi s-au transformat in tumori canceroase. Persoanele aflate la varsta de peste 50 de ani sunt mai predispusi la polipi colonici decat adultii mai tineri.

Care sunt simptomele?
In general, polipii localizati la nivelul colonului nu prezinta nici un fel de simptome si sunt depistati prin intermediul unui screening test. Doar in cazul in care polipii sunt de dimensiuni mari, pot aparea simptome ca: diaree, constipatie sau schimbari ale aspectului scaunelor.

Cum sunt diagnosticati polipii de colon?

Testele de screening prin care este depistata afectiunea includ urmatoarele tipuri de teste:
- colonscopie: in acest caz, medicul va introduce de-a lungul intestinului gros un tub vizibil si daca va fi nevoie va extrage polipii existenti
- sigmoidoscopia flexibila: acest test este asemanator cu colonscopia cu diferenta ca tubul este mai scurt, astfel ca medicul sa poata vedea capatul colonului
- testarea materiilor fecale: prin acest test se recolteaza de catre pacient o proba de scaun, dupa care se trimite la laborator pentru analiza si a se vedea daca contine sange
- irigografia baritata, prin care se va introduce in rect si colon un lichid alb (bariu) dupa care se realizeaza o serie de radiografii care pot evidentia existenta polipilor

Tratament
In general, cel mai comun tip de tratament este acela de extirpare a polipilor pentru a nu exista riscul pentru cancer colo-rectal. Majoritatea polipilor sunt eliminati prin colonscopie si s-ar putea sa nu fie nevoie de interventie chirurgicala nici in cazul in care polipul este de dimensiuni mai mari.

Din pacate, polipii colonici odata aparuti, se pot redezvolta in orice moment chiar daca au fost extirpati prin tratament. De aceea este nevoie de consultatii periodice odata ce ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune.

Tratament naturist pentru polipii de colon
- Pe o fasie de tifon steril pusa in patru, se pune circa 1/2 lingurita untura de porc nesarata. Se sta apoi 1/2 h culcat pentru ca grasimea sa-si faca efectul. Se repeta cat timp este nevoie.
- Tinctura de propolis, luata astfel:
Prima zi - o lingurita ceai + o picatura tinctura.
A doua zi - o lingurita ceai + doua picaturi tinctura.
Se creste zilnic doza cu o picatura, timp de 25 de zile. Din a 26-a zi, se ia ceai +24 picaturi propolis, descrescand pana la o picatura. Se face pauza o saptamana si apoi se reia tratamentul.