Negii genitali

Negii genitali

Ce sunt negii genitali ?
Care sunt semnele si simptomele ?
Cum se transmit negii genitali ?
Cum sunt diagnosticati negii genitali ?
Tratarea negilor genitali
Complicatii
Sarcina si nasterea

.............................................................................................................................................................

Ce sunt negii genitali ?
Negii genitali (sau condiloamele) pot fi protuberante mici, plate, de culoarea pielii sau minuscule protuberante sub forma unei conopide. La barbati, negii genitali pot creste pe penis, langa anus sau intre penis si scrot. La femei, negii genitali pot creste pe vulva si in zona perineala, in vagin si pecolul uterin.
Negii genitali variaza ca marime si pot fi chiar atat de mici incat nu-i puteti vedea. Ei pot duce la cancer de col uterin si la alte cancere ano-genitale atat la femei cat si la barbati si la cancer de penis la barbati. Negii genitali sunt cauzati de papilloma virusul uman (HPV). Exista multe tipuri de HPV. Nu toate produc negi genitali. La femei, negii apar pe fata exterioara si interioara a vaginului, pe deschiderea acestuia catre uter sau in jurul anusului. La barbati, negii genitali sunt mai putin frecventi. Daca exista, ei se vad de obicei pe varful penisului si se pot gasi si pe corpul penisului, pe scrot sau in jurul anusului. Rar, negii genitali se pot dezvolta si in gura sau in gatul unei persoane care a avut contact sexual oral cu o persona infectata. Negii genitali pot fi mici, de aproximativ 1-2 mm diametru - mai mici decat diametrul unui varf de pix - sau se pot multiplica formand ciorchini mari.

Negii genitali apar la femei, barbati si copii.
La femei, virusul care cauzeaza negi genitali (virusul papilloma uman sau HPV) poate infecta colul uterin, vaginul, vulva, uretra si zonele ano-genitale. HPV poate cauza modificari anormale la nivelul celulelor din colul uterin. Femeile care sunt infectate cu anumite tipuri de HPV sunt mai susceptibile decat alte femei de a avea un test Babes-Papanicolau anormal. Tipurile de papilom virus care cauzeaza negi vizibili, de regula, nu sunt aceleasi tipuri care cauzeaza modificari anormale in celulele colului uterin.
La barbati, papiloma virusul poate infecta penisul, scrotul, uretra, zona genitala sau anala. La copii, papiloma virusul poate infecta zona genitala. Orice copil cu negi genitali trebuie sa fie evaluat de un cadru medical de specialitate pentru a determina cauza si pentru a lua in calcul un eventual abuz sexual.

Care sunt semnele si simptomele ?
Semnele si simptomele negilor genitali includ :
  • umflaturi mici, gri, roz sau rosii in zona genitala care cresc repede

  • cativa negi grupati care iau forma unei conopide

  • mancarime (prurit) sau arsura in zona genitala

  • disconfort, durere sau sangerare in timpul actului sexual

Adesea, totusi, negii genitali nu cauzeaza simptome. Sau pot fi atat de mici si plati incat nu pot fi vazuti cu ochiul liber.

Cum se transmit negii genitali ?
HPV este o infectie cu transmitere sexuala (BTS). Cel mai frecvent mod de a lua HPV-ul este contactul sexual oral, vaginal sau anal cu cineva care are HPV. Singurul mod sigur de a preveni negii genitali este abstinenta sexuala. Daca sunteti activ sexual, avand relatii sexuale numai cu un singur partener care nu are HPV si care are relatii sexuale numai cu dvs, se va reduce riscul de a dobandi negi genitali. Doar pentru ca nu puteti vedea negii la partenerul dvs, nu inseamna ca acesta nu are HPV. Infectia poate avea o perioada lunga de incubatie. Aceasta inseamna ca pot trece luni de zile intre momentul cand o persoana este infectata cu virus si momentul cand persoana observa negii genitali. Uneori, negii pot necesita ani de zile ca sa se dezvolte. La femei, negii pot fi acolo unde nu se pot vedea - in interiorul corpului, pe suprafata colului uterin.
Folosirea prezervativelor va poate feri de infestarea cu HPV de la cineva care il are. Totusi, prezervativele nu pot totdeauna sa acopere toata pielea afectata.

Cum sunt diagnosticati negii genitali ?
Daca observati negi in zona genitala, consulati medicul. Acesta poate diagnostica negii prin simpla examinare. Pentru a detecta acesti negi, doctorul poate aplica o solutie de acid acetic pe organele genitale pentru a albi orice neg prezent. Apoi, ii poate vedea cu un microscop special numit colposcop. La femei, un test Babes-Papanicolau poate ajuta la detectarea modificarilor de pe colul uterin ce pot fi cauzate de negi genitali.

Testul pentru Hpv
Testul pentru HPV se face pentru a depista infectia cu HPV si pentru a determina tipul de HPV prezent, prin determinarea materialului genetic (ADN) al HPV. La fel ca si testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secretii prelevate de la nivelul cervixului. La femei, tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut (cum ar fi tipurile 16, 18, 31 si 45) pot determina modificari la nivelul celulelor cervixului care pot fi vazute la testul Papanicolau. Aceste modificari pot disparea de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, unele dintre aceste modificari pot avansa si pot determina cancerul cervical.

Tratarea negilor genitali
Nu exista tratament care sa eradicheze infectia cu HPV astfel ca singurul tratament este de a inlatura leziunile cauzate de virus. Din pacate, nici chiar inlaturarea negilor nu impiedica neaparat raspandirea virusului si negii genitali reapar frecvent. Nici unul din tratamentele care exista nu este ideal sau net superior altora.
Un tratament ce poate fi aplicat de pacient este o solutie de 0.5 % sau gel de podofilox (podophyllotoxin). Acest medicament se aplica pe negi de doua ori pe zi timp de 3 zile urmat de 4 zile fara tratament. Tratamentul trebuie continuat pana la 3-4 saptamani sau pana cand leziunile dispar. Podofilox se poate aplica si o data la doua zile timp de 3 saptamani. Alternativ, o crema cu 5% imiquimod (o substanta care stimuleaza productia corpului de citokine, substante chimice care directioneaza si intaresc raspunsul imunologic) se aplica similar de catre pacient de trei ori pe saptamana la culcare si apoi se spala cu sapun si apa, la 6-10 ore de la aplicare. Aplicatiile se repeta pana la 16 saptamani sau pana cand leziunile dispar.
Numai un medic cu experienta poate executa unele din tratamentele pentru negii genitali. Acestea includ, de exemplu, aplicarea unei cantitati mici de solutie 10-25% de rasina de podofilina pe leziuni, si apoi, dupa o perioada de cateva ore, se spala. Tratamentele se repeta saptamanal pana cand negii genitali dispar. O solutie de 80-90% de acid tricloroacetic sau acid bicloroacetic se poate de asemenea aplica saptamanal de catre medic, pe leziuni. Injectarea de gel cu 5- fluorouracil epinefrina in leziuni s-a demonstrat a fi de asemenea eficienta in tratarea negilor genitali.
Interferonul alpha, o substanta care stimuleaza raspunsul imunitar al organismului, a fost si el folosit in tratarea negilor genitali. Regimurile de tratament cer injectii cu interferon in leziune o data la doua zile, pe o perioada de 8-12 saptamani.

Chirurgical
Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru inlaturarea negilor mai mari, negi care nu raspund la medicatii sau, daca sunteti gravida, negii la care copilul poate fi expus in timpul nasterii. Optiunile chirurgicale includ :
  • Inghetarea cu azot lichid (crioterapie). Inghetarea lucreaza prin producerea unei pojghite care se formeaza in jurul negului. Pe masura ce pielea se vindeca, leziunile se desprind lasand sa apara pielea cea noua. S-ar putea sa aveti nevoie sa repetati tratamentele crioterapeutice.

  • Electrocauterizarea. Aceasta procedura foloseste curentul electric pentru a arde negii.

  • Excizia chirurgicala. Medicul poate utiliza instrumente speciale pentru a extirpa negii. Veti avea nevoie de anestezie locala pentru acest tratament.

  • Tratamentele cu laser. Aceasta abordare poate fi scumpa si de regula este rezervata negilor foarte extinsi si celor care raspund greu la tratament.


  • Tratamentul modificarilor precanceroase (displazia) ale cervixului legate de infectia cu HPV
    Femeile care prezinta modificari, de la moderat la sever, in colul uterin, necesita tratament pentru a se asigura ca aceste celule nu devin cancer invaziv. In acest caz, tratamentul, de regula, implica inlaturarea pe cale chirurgicala sau distrugerea tesutului implicat. Conizatia este o procedura care inlatura zona precanceroasa folosind un bisturiu, un laser sau o procedura cunoscuta sub numle de LEEP (procedura de excizare electrochirugicala cu fir metalic, care foloseste un curent electric ce trece printr-un fir subtire ce actioneaza ca un cutit. Crioterapia (inghetarea) sau terapia cu laser pot fi utilizate pentru a distruge zonele de tesut care contin modificari potential precanceroase.

    Complicatii
    Cancerul cervical a fost strans legat de infectia cu HPV. Anumite tipuri de HPV sunt de asemenea asociate cu cancerul vulvar, de anus si de penis. Infectia cu papillomavirus uman nu conduce totdeauna la cancer dar este totusi important pentru femei, in special pentru cele care au fost infectate cu anumite tipuri de HPV de mare risc, sa faca obisnuitele teste Papanicolau.

    Sarcina si nasterea
    Negii genitali pot cauza un numar de probleme in timpul sarcinii. Uneori ei devin mai mari in timpul sarcinii facand dificila urinarea. Daca negii sunt in vagin ei pot face vaginul mai putin elastic si pot cauza obstructia acestuia in timpul nasterii.
    Rar, copiii nascuti de femei cu negi genitali dezvolta negi si in gat (papilomatoza laringiana). Desi nu apare frecvent, este o boala care poate ameninta viata copilului, necesitand interventie chirurgicala frecventa pentru a preveni obstructia cailor respiratorii. Cercetarile privind utilizarea terapiei cu interferon in combinatie cu chirurgia cu laser indica faptul ca acest medicament poate promite incetarea ritmului de evolutie a bolii.
    Un vaccin nou numit Gardasil ofera protectie fata de cele mai periculoase tipuri de HPV. FDA (Food and Drug Administration ) a aprobat vaccinul in iunie 2006. Se recomanda vaccinarea de rutina pentru fete de 11 si 12 ani precum si pentru fete si femei cu varste intre 13 si 26 de ani daca nu au primit deja vaccinul. Vaccinul este cel mai eficient daca se face fetelor inainte de a deveni active sexual.