Google transformă PC-ul în istorie

Google transformă PC-ul în istorie


Google va lansa un serviciu ce va permite utilizatorilor să acceseze computerul personal de la orice conexiune internet. Cu toate acestea pe piaţă au apărut avertismente că prin aceasta, gigantul online ar putea capătă un control fără precedent asupra datelor personale.

Google Drive, sau "GDrive", ar putea scoate clasicul desktop de pe piaţă deoarece fişierele personale ale utilizatorilor şi sistemul de operare ar putea fi stocate pe serverele Google şi accesate prin internet.

GDrive este aşteptat să fie lansat în acest an, potrivit site-ului TG Daily, care îl descrie ca pe "cel mai aşteptat produs Google de până acum". Acesta este văzut ca o distanţare de sistemul de operare Windows, ce se găseşte în majoritatea computerelor din lume, în favoarea unei soluţii care vede procesarea şi stocarea realizate la mii de kilometri depărtare.

De altfel utilizatorii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre servicii web, de obicei gratis, de la email, precum Hotmail sau Gmail, şi stocarea fotografiilor online, precum Flickr sau Picasa, sau aplicaţii pentru documente, ca Google Apps. Astfel că distrugerea unui calculator nu afectează datele, deoarece sunt salvate într-un "nor" (cloud) şi pot fi accesate prin orice alt calculator.

GDrive va urma aceeaşi logică mutând conţinutul unui hard al utilizatorului pe serverele specializate ale Google. PC-ul se va transforma într-un dispozitiv ce acţionează ca un portal web, posibil printr-o adaptare a sistemului de operare Google pentru telefoanele mobile, Android. Astfel că utilizatorii vor percepe computerele personale mai degrabă ca software, decât ca hardware.

Tocmai acest viitor însă îi alarmează pe criticii Google. Ei cred că astfel cineva poate vedea oricând toate datele personale, pe care le şi poate oferi guvernelor, de exemplu. Google a refuzat să comenteze despre GDrive, dar a admis necesitatea creării de asemenea reţele.