Generalitatii

Generalităţii


Ce sunt bolile cu transmitere sexuala?
Bolile cu transmitere sexuala (Bts) sunt infectii pe care le puteti contracta prin raport sexual cu cineva care are o astfel de infectie. Aceste infectii sunt de obicei transmise de la o persoana la alta prin raport sexual normal, dar pot fi transmise si prin alte tipuri de sex.
Unele dintre cele mai obisnuite Bts sunt chlamidia, herpesul genital, gonoreea, hepatita B, Sida (cauzata de infectie cu virusul imunodeficientei umane sau Hiv), papilomavirusul uman Hpv (negi genitali), sifilis si trichomoniaza. Dupǎ cum se poate observa din nume, bolile cu transmitere sexuala sunt transmise de la o persoana la alta prin anumite activitati sexuale si nu sunt cauzate de catre aceste activitati sexuale. Profesionistii din domeniul sanitar recomanda sexul protejat, cum ar fi folosirea prezervativelor in orice activitati sexuale, dar sexul protejat nu poate fi considerat infailibil. Abstinenta de la activitati sexuale protejeaza impotriva contractarii bolilor transmise sexual. In particular, bolile cu transmitere sexuala la femei produc adesea o afectiune serioasa numita boala inflamatorie pelvina (Bip). Majoritatea Bts pot fi tratate si vindecate dar altele nu. Unele Bts cum ar fi Hiv si sifilis pot duce la moarte.

Semne si simptome obisnuite ale Bts
- Mancarimi in zona vaginala si / sau scurgeri din vagin (la femei)
- Scurgere din uretra la barbati
- Dureri in timpul raportului sexual, in timpul urinarii, si / sau in zona pelvina
- Dureri in gat la persoanele care fac sex oral
- Dureri in zona anusului la persoanele care fac sex anal
- Sancru (leziune rosiatica nedureroasa) in zona genitala, anus, limba si / sau gat
- Roseata cu descuamarea palmelor sau a talpilor
- Urina inchisa la culoare, scaune moi, de culoare deschisa si ingalbenirea ochilor si a pielii.
- Mici basici care se usuca in zona genitala
- Marirea ganglionilor, febra si dureri in tot corpul
- Infectii neobisnuite, oboseala neexplicata, transpiratii nocturne si scadere in greutate
- Negi moi, de culoarea pielii, in zona genitala

Cine are risc mare de Bts?
Comportamentul sexual cu risc crescut include:
- Raport sexual neprotejat, fara folosirea prezervativului feminin sau masculin, cu exceptia unei relatii de lunga durata cu un singur partener (monogama).
- Contact neprotejat genito-oral, cu exceptia unei relatii monogame de lungǎ durata.
- Activitate sexuala precoce, in special inainte de 18 ani.
- Multipli parteneri sexuali.
- Un partener cu risc crescut (care a avut multipli parteneri sexuali sau alti factori de risc).
- A face sex anal sau un partener care face sex anal.
- A face sex cu un partener care isi injecteaza sau si-a injectat droguri.
- Sexul contra bani sau droguri ( prostitutia).

Cum mǎ pot proteja de Bts?
Iatǎ cativa pasi de baza care va vor proteja de a contracta o Bts:
- Considerati cǎ a nu face sex este singurul mod sigur pentru prevenirea Bts
- Folositi prezervativul de fiecare data cand faceti sex.
- Dacǎ folositi lubrifianti asigurati-va ca sunt pe baza de apa.
- Limitati-va numǎrul de parteneri sexuali. Cu cat aveti mai multi parteneri aveti si probabilitatea mai mare de a va imbolnavi de o Bts. Practicati monogamia. Aceasta inseamna sa faceti sex cu o singura persoana. Acea persoana trebuie sa faca sex numai cu dumneavostra pentru a reduce riscul. Alegeti-va cu grija partenerii sexuali. Nu faceti sex cu cineva pe care il suspectati ca ar avea Bts.
- Faceti analize pentru Bts daca aveti mai mult de un partener sexual, intotdeauna folositi un prezervativ.
- Nu folositi alcool sau droguri inainte de a face sex.
- Cunoasteti semnele si simptomele de Bts.
- Cautati-le la dumneavoastra si la partenerul dumneavoastra sexual.
- Invatati despre Bts. Cu cat stiti mai multe despre Bts, cu atat va puteti proteja mai bine.

Complicatii
La femei, Bts pot cauza o infectie serioasa a uterului si trompelor uterine (organele reproductive) numitǎ boala inflamatorie pelvina (Bip). Bip poate cauza tesut cicatriceal care blocheazǎ trompele uterine ducand la sarcina ectopica, abcese pelviene sau durere pelvianǎ cronica. Bts la femeile gravide poate cauza probleme cum ar fi : avortul spontan, greutate mica la nastere, nastere prematura, infectii la nou nascut cum ar fi pneumonia, infectii oculare, sau probleme ale sistemului nervos. Riscurile specifice ale barbatilor cu boli cu transmitere sexuala includ infectia si inflamatia epididimului (epididimita), uretrei si prostatei. Acestea pot duce la sterilitate (incapacitatea de a concepe copii).

Tratament
Odata cu descoperirea antibioticelor, un mare numar de boli transmise sexual au devenit vindecabile si asta a dus la perceptia publica ca ele au incetat sǎ mai fie o amenintare medicala serioasa. In anii ’80, au fost aduse la cunostinta publica mai intai herpesul genital si apoi Sida ca boli cu transmitere sexuala care nu pot fi vindecate de medicina moderna. Sida in particular are o perioada asimptomatica ce permite bolii sa fie raspandita la altii, urmata de o perioada simptomatica care duce rapid la moarte dacǎ nu este tratata. Recunoasterea cǎ Sida ameninta o pandemie globala a dus la campanii de informare publica si la dezvoltarea de tratamente care permit managementul Sida prin supresarea virusului Hiv cat mai mult posibil. Exista acum recunoasterea ca sexul protejat este cea mai buna cale de protejare impotriva bolilor cu transmitere sexuala atat curabile cat si incurabile.