Ciorba de pui a la grec

Ciorbă de pui a la grec


Ingrediente:

- 1 pui mai mic (l-am înlocuit cu 3 pulpe de pui întregi şi gigantice)
- o ceapă
- 3 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- o bucăţică de ţelină
- 100 gr de orez
- 200 ml de lapte
- un borcănel de 250 gr de smântână
- 3 galbenuşuri de ou
- zeamă de la o lămâie
- sare, vegeta
- o legatură de pătrunjel

Se pun pulpele de pui la fiert în 2 litri de apă, împreună cu ceapa întreagă, ţelina şi rădăcina de pătrunjel curăţate şi date prin răzătoare. Am condimentat cu sare şi vegeta.

Carnea trebuie lăsată să fiarbă bine de tot, apoi luaţi oala de pe foc, aruncaţi ceapa, scoateţi carnea şi o desprindeţi de pe oase şi o tăiaţi frumuşel în bucăţele. O dată măcelărită, carnea se pune din nou în oală cu supa, împreună cu morcovii daţi prin răzătoare şi orezul. Se lasă să fiarbă împreună până când orezul şi morcovii sunt fierţi.

Între timp, se freacă bine gălbenuşurile, apoi se amestecă cu laptele şi iaurtul. Maiaua obţinută trebuie turnată în supă dar având grijă ca supa să nu clocotească, respectiv să nu fie pe foc, pentru că riscaţi ca oul să se strângă şi nu aţi rezolvat nimic. Deci se face maiaua din start într-un vas mai mare, care să permită să adaugi puţin câte puţin din zeama de la supă, astfel încât maiaua să ajungă la temperatura supei şi atunci o poţi turna liniştit, fără teamă că se strică toată.

Acest sistem este aplicabil nu doar la această reţetă, ci în general la reţete culinare ce conţin albitură din ou. O dată turnată maiaua de lapte şi smântână, urmează doar să acriţi ciorba cu zeama de lămâie, în funcţie de preferinţă, puteţi folosi chiar şi mai mult decât zeama de la o lămâie.

Ciorba a la grec trebuie să fie alba şi puţin mai groasă decât o supă obişnuită de pui. Pătrunjelul verde se toacă şi se presară peste supă, însă doar înainte de servire, pentru a nu-şi pierde aroma.