Catei

Catei


Relatia dintre om si caine are o istorie aproape la fel de veche ca istoria omului. Aceasta legatura se perpetueaza in timp implicand beneficii din ambele parti. Dupa cum se stie animalele de companie sunt atat de iubite pentru ca ofera dragoste neconditionata, loialitate si prietenie adevarata, dincolo de micile meschinarii de care este capabil un om. Animalele iubesc fara sa astepte nimic in schimb si sentimentele lor pure sunt intotdeauna benefice, un mijloc de a umple de bucurie pe orice prieten al animalelor. Trebuie sa avem in vedere chiar faptul ca pacientii bolnavi isi imbunatatesc mai mult starea de sanatate in urma timpului petrecut cu animale de companie decat in urma vizitelor membrilor familiei, dupa cum demostreaza studii stiintifice.

Si totusi, daca animalele de companie ne iubesc neconditionat asta inseamna ca suntem lipsiti de orice responsabilitate fata de ele? Din contra, trebuie sa le oferim grija de care au nevoi, hrana, apa, adapost, siguranta, exercitii zilnice si grija veterinarului atunci cand este nevoie de aceasta.

Iata cateva sfaturi despre ceea ce putem face pentru a face viata prietenului nostru canin cat mai placuta si mai sigura langa noi:

1. Identificarea cainelui
Desi practica este mai putin obisnuita la noi este bine sa folositi o zgarda pe care sa plasati un medalion cu numele cainelui, numele stapanului si adresa acestuia sau numarul de telefon. Desi poate parea un moft un astfel de medalion va va aduce catelul pierdut inapoi acasa, in siguranta. Astfel scapati de grija de a trebuii sa lipiti anunturi pe toate panourile, de stresul noptilor nedormite si de cautarile zadarnice.

2. Vaccinarea cainelui
Este foarte important ca imediat dupa achizitionarea cainelui sa faceti o vizita medicului veterinar care va lua in evidenta cainele, il va deparazita daca e cazul si il va vaccina. Aveti in vedere ca vaccinuri ca antirabicul sau vaccinuri impotriva diverselor altor boli canine vor salva viata cainelui dumneavoastra. Vaccinarea se va face in principiu o data la 14 zile, incepand cu varsta de 6 saptamani, fiind obligatoriu precedata de o deparazitare.
Iata o schema simpla de vaccinare pentru canine:
- 6 saptamani: vaccin impotriva parvovirozei
- 8 saptamani: vaccin polivalent
- 10 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei
- 12 saptamani: vaccin polivalent (rapel)
- 14 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei
- 6 luni: vaccin antirabic

3. Cainele in lesa
Aveti in vedere ca un caine vaccinat si cu medalion de identificare nu inseamna ca poate fi un caine care sa alerge liber peste tot. Pentru protectia cainelui aveti in vedere sa-l purtati in lesa, mai ales in locuri publice. Bineinteles ca el poate fi lasat liber in locurile speciale pentru plimbarea cainilor, in afara localitatilor sau in propria curte. Cainele tau nu trebuie sa fie imobilizat si inlantuit, dar pentru ca sa nu se piarda in multime sau pentru ca un accident nefericit sa nu se intample (fie ca e vorba de accidente de masina fie ca cainele poate musca intamplator pe cineva) tine cainele in lesa in locurile publice.

4. Tine-i cainelui companie
Rasele mai mari de caini vor avea nevoie de o cusca in afara casei si de spatiu in curte pentru exercitii. Chiar daca ai un caine care nu locuieste in casa ai in vedere faptul ca el sufera daca este lasat singur, ca el isi doreste sa petreaca timp cu membrii familiei. Nu tine sub nici o forma un caine priponit in lant sub forma de bodyguard. Priveste-l ca pe un prieten si nu-l lega decat in situatii care impun neaparat aceasta masura. Fii alaturi de catelul tau, joaca-te cu el, arata-i ca il iubesti si el va fi mai fericit.

5. Vizita la medicul veterinar si castrarea
Chiar daca nu ai un catel bolnav du-l la un control cel putin o data pe an la cabinetul unui medic veterinar. Cu atat mai mult daca observi probleme de sananatea ale cainelui tau consulta medicul veterinar. Ai in vedere necesitatea de a castra cainele, mai ales daca nu doresti ca el sa aiba pui. Castrarea iti va face un caine mai sanatos, cu mai putine probleme de comportament si il va scuti de chinurile caldurilor, oferindu-i in acelasi timp o viata mai lunga.

6. Hrana si apa pentru catel
Alege hrana de calitate pentru catelul tau. Nu cumpara hrana ieftina pentru caini. Ea este de cele mai multe ori de proasta calitate, saraca in nutrienti dar bogata in coloranti si stimulatori de gust. Pentru ca sa ai un catel sanatos alege mancarea pentru caini oferita de firmele cu renume in domeniu si nu uita sa-i oferi din plin apa proaspata.

7. Cainii si oasele
Stim cu totii, ca sunt inebuniti dupa ele, insa sa vedem, daca oasele le fac bine sau nu.
Unul din beneficiile oaselor, este ca acestea curata dintii cainelui. Un altul, ar fi acela, ca il tine "ocupat" o vreme.
Insa, exista si dezavantaje, si este bine de stiut, ca un caine care consuma hrana uscata, nu are voie sa consume si oase. De ce? Este foarte simplu: aceasta combinatie, duce la constipatie!
Este bine ca oasele, daca totusi doriti sa le dati cainelui dvs., sa fie firte, si cel mai bine este sa fie de vita!
In nici un caz, nu dati cainelui dvs. oase de pui! Acestea sunt usor sfaramate de dintii cainelui, se transforma in aschii, putand sa i se opreasca in gat, sau sa ii perforeze stomacul, respectiv intestinele!

8. Nu uita sa plimbi cainele
Este foarte important pentru catelul tau sa se plimbe de cel putin 2 ori pe zi daca locuieste intr-un aparament sau intr-un spatiu in care nu are posibilitatea sa faca exercitii fizice. Totusi timpul oferit exercitiilor fizice depinde de rasa fiecarui caine si de varsta acestuia.

9. Dresajul cainelui
Desi cainii sunt foarte inteligenti si stiu sa se comporte deseori civilizat si fara sa fie dresati este bine sa apelezi la dresaj inca de la o varsta timpurie cel putin in unele privinte. Este bine sa-ti dresezi cainele sa nu faca nevoiele in casa, sa nu cerseasca la masa stapanilor bucatele de mancare, sa nu se aseze pe canapele sau sa nu sara pe musafiri. In dresaj nu apela niciodata la violenta impotriva cainelui. Nu il certa prea aspru si nu il lovi niciodata. Cainele va face cu placere lucruri care te bucura deci in loc sa-l certi arata-i cat esti de multumit cand a facut ceva corect si rasplateste-l cu o delicatesa. Cand greseste un NU energic este suficient pentru a-l face sa-si inteleaga greseala.

10. Iubeste-ti catelul
Incearca sa-i fii tot atat de dedicat si de bun prieten cainelui tau pe cat iti este el tie. Nu-l lasa sa sufere din cauza lipsei tale de atentie si nu-l lovi niciodata. Orice probleme de comportament are cainele tau adu-le la cunostinta veterinarului.