Apocalypto

Apocalypto


Titlu: Apocalypto
Titlu original: Apocalypto
Anul: 2006
Gen: Actiune, Aventuri, Drama
Regia: Mel Gibson
Actori: Dalia Hernandez, Gerardo Taracena
Premii oscar: 3

O peliculă provocatoare şi plină de adrenalină, Apocalypto aduce la viaţă, datorită ambiţiei şi viziunii creative a lui Mel Gibson, o lume a trecutului antic. O lume necunoscută ecranului de cinema şi la care fiecare dintre noi se poate raporta cu uşurinţă. Când existenţa idilică a unui om este întreruptă brutal de câte o violentă forţă invadatoare, se anunţă începutul unei călătorii periculoase, într-o lume condusă de frică şi opresiune, un loc unde singura soluţie este sfârşitul. Prin incredibile răsturnări de situaţie şi condus de dragostea pentru soţia şi familia sa, el este nevoit să se angajeze într-una dintre cele mai disperate lupte pentru supravieţuire.
"Apocalypto înseamnă un nou început. Din nefericire, pentru a avea un nou început, ceva trebuie să se sfârşească. Este povestea unui om care este luat prizonier şi urmează să fie sacrificat pentru zei. Împotriva şanselor sale, el trebuie să se întoarcă la familia sa, pentru a o salva", declară Mel Gibson.
Înainte de a stabili amplasarea filmărilor în junglele din Mexic, Mel Gibson a avut o puternică viziune, pe care a sperat să o materializeze acolo - nici mai mult nici mai puţin decât efectul unei maşini de întoarcere în timp. Aşa se face că filmările pentru Apocalypto au fost realizate în Catemaco, una dintre ultimele păduri tropicale rămase în Mexic, care au servit astfel drept decor unei producţii gigantice.
Pentru ca aceeaşi viziune a lui Mel Gibson asupra filmului Apocalypto să prindă viaţă, regizorul ştia că va avea nevoie de actori care să aducă un maximum de credibilitate poveştii sale, motiv pentru care a apelat încă de la bun început la chipuri de maiaşi autentici. "Mulţi dintre cei aflaţi în distribuţia filmului, nu au mai apărut până acum într-un film, dar până la urmă a ieşit totul bine, pentru că ceea ce voiam de fapt era să surprindem instinctele primare şi reacţiile naturale", declară Mel Gibson. Şi cu toate că filmul pune mai mult accent pe impactul efectelor vizuale decât pe folosirea dialogului, redarea la perfecţiune a replicilor în limba maiaşă a fost foarte importantă pentru actori, în contextul în care unul dintre atuurile peliculei este tocmai autenticitatea.