Pesti

Peşti de acvariu

  • Acvariu
  • Apă
  • Filtrare
  • Incălzirea
  • Luminarea
  • Hrana
  • Simptome generale de boală
  • Prevenirea imbolnăvirilor
  • Câteva boli mortale

  • ................................................................................................................................................................



    • De ce un acvariu?

    Exista multe avantaje in ingrijirea pestilor raportat la alte animale de casa-doar cateva minute pe zi, eventual un surplus de o ora odata la saptamana…nu deranjeaza ordinea pentru ca nu pierd par, nu faot. Oricine poate creste pesti chiar si in cele mai mici apartamente.

    Marin sau de apa dulce? Pentru a nu ajunge prea curand la dezamagiri si pentru a castiga ceva experienta, este categoric mai usoara intretinerea unui acvariu de apa dulce. E dreptca pestii marini sunt mult mai frumos colorati dar si de multe zeci de ori mai scumpi si mai pretentiosi. Un alt avantaj al acvariilor de apa dulce este faptul ca in acestea pot fi crescute si plante, ceea ce aduce un plus de frumusete intr-o locuinta.

    Cea mai dezvoltata partea acvaristicii este cea care se ocupa cu cresterea pestilor de apa dulce exotici, fiind mai usor de intretinut desi unele echipamente de baza sunt absolut necesare (iluminare, aerare, filtrare). Pestii de apa dulce si rece (autotoni – din zonele cu clima temperata) consuma cantitati mai mari de oxigen si mor mai usor intr-un acvariu decat cei exotici.


    • Alegerea pestilor!
    1. In cazul achizitionarii de inceput a unor pesti incercati sa ii procurati de la me categoric specializate( acolo veti primi si lamuriri necesare intretinerii lor……. Daca nu reveniti pe acest site si va mai povestim si noi). Intr-un magazin profilat pe echpamente de acvaristica va avea o mai larga oferta de produse pentru cneavoastra, iar pestiide obicei sunt mai bine intretinuti decat in cazul pietelor, oborurilor. Comerciantiii priceputi va vor dasfaturi letagte de exactele dorinte si necesitati ale dumneavoastra si veti alege mai usor varianta potrivita personala.

    2.Aflati dinainte ce pesti ar fi potriviti pentru acvariul dorit si stabiliti daca vreunul dintre ei are necesitati speciale legate de mediu sau hrana.la cumpararea pestilor luati in considereare urmatoarele especte: sa fie sanatosi, daca sunt potriviti acvariului care ii asteapta, modul de intretinere a lor si compatibilitatea cu celelalte specii!

    3. Cumparati la inceput pesti rezistenti, astfel incat sa reusiti sa va formati primele deprinderi necesare ingrijirii pestilor.

    4. Cumparati pesti care consuma hrana in acvariul comerciantului, care inoata vioi, este suficient de bine colorat.

    5. Un peste bolnav se poate recunoaste prin comportament lent, sta eventual in colturile acvariului(desigur exista si pesti speriosi dar acestia sunt alt subiectde discutie), poate avea aripile inchise sau pete puncte pe aripi. Un peste bolnav intern elimina excremente incolore. Nu cumparati pesti cu pete sangerii pe corp, sau aripi rupte. Niciodata sa nu cumparati pesti dintr-un acvariu ce prezinta pesti morti, sau cu puncte albe pe inotatoare!!!

    Intrebati cat de mari cresc speciile pe care le cumparati , nu pierdeti din vedere ca majoritatea sunt juvenili care in timp vor deveni de 2-3 ori mai mari in lungime.

    Inainte de a cumpara propriu zis pestiicumparati echipamentul necesar mentinerii vietii acestora si creati un acvariu stabil astfel incat pestii sa fie introdusi in o apa suficient de stabilizata. Aveti nevoie de bazinul propriu-zis, echipamente de iluminare, aerare, filtrare, incalzire, hranire,minciog, termometru.

    Odatainstalat acvariul, puteti procura substartul si plantele. Abia apoi este timpul sa va ganditi la pesti.

    Forma acvariului nu prezinta importanta deosebita puteti sa il construti dupa cum doriti doar tineti cont de faptul ca pestii nu sunt dependenti de volumul de apa ci inainte de toate de suprafata apei in care cresc. Acvariul standard utilizat estedublul cub in care orizontala lunga este de doua ori mai mare decat celelalte dimensiuni. Acvariile moderne prefera si o inaltime mare a acvariului astefl incat cele ornamentale sunt preferate cu inaltimea intre 60 si 100 cm.

    Tips : Introduceti pestii abia dupa cca 2 saptamani de la plantare ( la momentul acela mediul sa stabilizat suficient pentru o foarte buna adaptare a noilor veniti).

    Model de calcul al numarului de pesti ce pot sa traiasca corespunzator intr-un acvariu bineechilibrat:
    Acvariu de 60 cm lungime, 30 cm latime si 35 inaltime:
    Volum = L x l x h = 60 x 30 x 35= 63000(cm cubi)= 63 litri
    Util veti folosi cca 57-60 litri, suprafata apei 1800 cm patrati.

    La un astfel de acvariu se recomanda 4 somni de 15 cm, sau 2 carasi aurii de 12 cm sau un peste marin de 15 cm. Deci incercati sa alegeti bine pestii in scopul de a nu avea un acvariu suprapopulat in timp.


    ................................................................................................................................................................



    Parametrii cei mai importanti ale apei de acvariu sunt:
      1.Temperatura (in ºC)
      2.PH-ul ( pH<7>7 – apa bazica)
      3.Duritatea (masoara cantitateade saruri din apa)
    Apa de ploaie si zapada este saraca in saruri ,insa bogata inbioxid de carbon, contine urme de nitriti proveniti in urma descarcarilor electrice si este incarcata cu praf, reactia este acida intre 3.5 si 5.5 pH.

    Apa de izvor si de parau de munte este deosebit de limpede, saraca in saruri minerale (exceptie apele din zonele saline sau calcaroase). Are o culoare slab galbuie si nu este intotdeauna perfect curata. Este saraca in oxigen îmbogatindu-se pe parcursul paraului, reactia apei fiind intre 6.5 si 7. Temperatura apelor subterane variaza intre 4 si 14 gradecelsius.

    Apa de rau este limpede in regiunea montana, crescandui turbiditatea dealungul traseului strabatut. Contine cantitati variabile de substante organice si anorganice. Este bogat oxigenata.

    Apa de lac este de culoare verde galbuie, usor tulbure si bogata in substante nutritive pentru plante. Este bogat oxigenata la suprafata si hipoxica (slab oxigenata) la fundul baltii. pH-ul variaza intre 7 si 8.

    Apa lacurilor montane (oligotrofe) are culoare verde-albastra este extrem de curata si limpede, nu contine detritus, substante nutritive. Este slab populata de plancton si fauna insa foarte bogata in oxigen. pH-ul este de la 6.5 pana la 7.

    Apa lacurilor sarate are densitate mare, culoare verde, fiind limpede, pH-ul fiind intre 8 si 8.5. Concentratiile substantelor anorgaice variaza astfel: NaCl 5-25g/l, sulfati 5-14 g/l, Ca 0.1-0.5 g/l, bicarbonati, iod etc.

    Apele mlastinoase sunt acide ( cyprinodontidae!), contin substante humice, nu sunt potabile si nici productive piscicol .

    PH-ul apei

    Notiunea de pH a fost introdusa de catra Sorensen in laboratoarele de testare a solurilor. Ulterior sau reamarcat aspecte imoprtante legate de corelarea viabilitatii si aspectelor reproductive a pestilor legate de aspectele echilibrului acido-bazic al apei.

    Pentru ca acesta sa nu fie puternic afectat este recomandat inlocuirea partiala a apei la perioade regulate de timp ( intre 1/5 si 1/3 din volumul apei), intervalele fiind de la 2/saptamana pana la odata la 15 zile in functie de asociatia de pesti si plante ce traieste in mediul respectiv.

    Motivele necesitatii schimbului de apa ar fi urmatoarele: in urma respiratiei pestilor cat si datorita aparitiei materiilor fecale se produc in permanenta cantitati noi de dioxid de carbon care duce automat la cresterea pH-ului apei. Excedentul de dioxid de carbon produce atat modificari comportamentale datorate greutatii in repiratie cat si a iritabilitatii pielii. In urma acestor fapte pestiii devin mai vulnerabili atacurilor bacteriene sicelorcauzate de ciuperci.

    Pentru masurarea ph-ului este preferabla utilizare a pH-metrelor electronice, aparute deja si pentru buzunarele acvaristilor experimentati.

    O alta varianta mai frecvent utilizata in scopul stabiliriipH ului sunt indicatoarelede pH ce utilizeaza diverse hartii impregnate cu indicatori. Pe ambalajul acestora se afla o diagrama ce indica valoarile variabile de pH corelate cu diverse nuante. Acest mod de determinare a pH-ului este de o relativa valoare nefiind necesara decatin cazul unor probleme grave ce pot aparea in acvariu.

    Modificarea valorii pH-ului se poate realiza pe diverse cai. Astfel daca dorim oacidulare a apei ( scadere a valorii pH-lui ) atunci este recomandabila utilizarea turbei careare atat efecte de aducere la valori sanatoase majoritatii pestilor cat si efecte antibactericide. Alternativa artificiala este utilizarea taninului , saua altor extracte ce pot fi gasite in magazinele de specialitate. Apele puternic acide, adica cele cu valori sub 6 sunt necesare doar la anumte specii de pesti si mai ales in momentele de reproducere ale acestora (neoni si cyprinodontidae). Totodatain mod mai “brutal” pot fi utilizate acidul citric (sare de lamaie) si otetul cu conditia sa fie extrem de prudentamanipularea acestor substante.

    Pentru a creste ph-ul este necesara utilizarea bicarbonatului de sodiu… ea avand valoare cu precadere la speciile ce necesita pH peste valoarea de 8.

    Duritatea apei

    Duritatea temporara este cea care prezinta aspecte importante in acvaristica, notiunea fiind prectica doar in acvariile cu apa dulce. Ea reprezinta o unitate de masurea pentru carbonatii si bicarbonatii de calciu si magneziu.

    Apa din punct de vedere a duritatii poate este clasificata in 3 grupe mari:
      0-4 dGH apa moale
      5-11 dGH apa moderata
      12 > dGH apa dura
    Duritate apei in acvariu se modifica in timp deoarece substratul reactioneaza cu apa.

    Tips : Nu utilizati corali in acvariile de apa dulce deoarece in timp ineractioneaza si cresc puternic duritetea.

    Preferati in amenajare rocile bazaltice si granitice aceste a nu aduc modificari ale chimismului apei deoarece sunt inerte chimic.
    Exista numeroase specii de pesti care necesita o apa dura ( Labeo, si majoritatea cichlidelor africane si a cichlasomelor).

    De asemenea exista specii care necesita insa o apa extrem de moale (ramirezi, neoni, discus).
    Si nu in ultimul rand nu uitati de pestii de apa salcie! Acestia necesita adaus de apa sarata (tetraodon, mollienisia, tilapia).

    Valorile de duritate a apei se pot afla utilizand kituri frecvente in magazinele specializate.
    Este recomandabila testarea cel putin odata la 2 saptamani a duritatiitemporare a apei.

    Pentru unele specii de pesti este foarte indicata folosirea sarii ( 1 lingura la 10 litrii de apa). Este in schimb indicata doar sarea macra ( bruta - de salina sau obtinuta din mare ) - nu si cea de bucatarie care este iodata, aceasta fiind o adevarata "otrava" pentru pesti.Multi acvaristi folosesc pentru a scadea pH-ul apei in acvariu turba. Totodata ea este folosita si la reproducerea diverselor specii de pesti ale caror icre sunt atacate des de mucegai.


    ................................................................................................................................................................



    Un acvariu proaspat instalat .. nu este un mediu perfect stabil.
    Odata cu diversele tipuri de filtrari el reuseste sa se stabilzeze in timp.
    Acvariile moderne urmaresc asemenea oricari sitem ecologic sa atinga stadii de climax.
    Este util si necesar ca un acvariu sa fie cu volum cat de mare si datorita aspectului estetic si datorita capacitatii mai usoare de stabilizare.

    Filtrarea acvariilor implica 3 aspecte:

      1.Filtrarea mecanica (fizica)
      2.Filtrarea chimica
      3.Filtrarea biologica
    Majoritateafiltrelor utilizate in acvaristica pun accent pe filtrarea fizica. Aceasta desigur ca este foarte necesara. Scopul ei este eliminarea suspesiilor ce apar in apa datorita hranirii pestilor. Materialele filtrante sunt fibre sintetice,
    nisipul, pietrisul,buretii sintetici si vata. Recomandabil petru aceste filtrari ar fi utilizarea filtrelor interne.
    Sunt extrem de usor de utilizat si de asemenea practice si eficiene. Unele din aceste filtre au si capacitatea de oxigenare a apei.

    Filtrarea biologica este insa de asemenea un aspect extrem de necesar a fi atins in orice acvariu ornamental. El se bazeaza pe aparitia unor culturi de bacterii in masa apei si de asemenea in substrat. Pentru a avea un astel de "filtru" este necesar ca acvariul sa fie de la bun inceput astfel proportionat ca la baza sa prezinte un substrat de cca 5 cm de pietris sau chiar si nisip in raport de cca 5:1.

    Filtarea chimica se bazeaza pe o reglare interna a acvariului la nivel chimic. Efecte foarte bune il au utilizarea anumitor plante si a turbei.

    Tips : Rezidurile organice din acvariu trebuiesc eliminate cu oricve pret, deoarece acestea intra in putrefactie si consuma oxigenul din apa modificand totodata si pH-ul apei.


    ................................................................................................................................................................



    Generalitati privind relatia temperatura –pesti:

    Cyprinidele prefera in marea lor majoritate temperaturi intre 18-25 grade celsius, unele rezistand insa chiar si la 4-6 grade ( acestea pot fi usor tinute in lacuri ornamentale).
    Characidele se incadreaza majoritar in intervalul 23-26.
    Anabantidele prefera ape mai calde , pe intervalul 25-30.
    Cichlidele in functie de origine se incadreaza in doua grupe cele mai multe pe intervalul 24-26 unele insa necesitand 28-30.

    Important!!
    O apa prea calda scurteaza viata maxima a pestilor.
    In cazul reproducerilor temperaturile preferabile sunt cele maxime .
    Scaderea necontrolata a temperaturii intr-un acvariu aduce cu sine o slabire a pestilor iar acest fapt duce usor la imbolnavirea lor.

    Tips :
    1. Preferati utilizarea unui incalzitor cu termostat care sa aibe si o putere suficienta pentru a incalzi acvariul pana la minim 27-28 grade celsius.
    2. Pentru acvarii cu o lungime de peste 90 cm este recomandata utilizarea a doua incalzitoare in scopulde a nu avea variatii mari de temperatura in bazin.
    3. Este recomandat ca incalzitorul sa fie situat in curentul de apa creat de un filtru intern realizandu-se astfel o omogenizare termica in acvariu.
    4. Nu supraincalziti un acvariu, cumparati un incalzitor al carui putere sa fie raportata la volumul bazinului.
    5. Un acvariu cu volum mare prezinta de asemenea si o stabilitate termica marita din cauza volumului mare de apa, variatiile fiind minore in raport cu cele din exteriorul acvariului.


    ................................................................................................................................................................



    Un element important in aspectul unui acvariu il constituie lumina utilizata. Este indicat ca acvariile sa nu fie pozitionate in asa fel incat sa primeasca lumina din directia nord deoarece la astfel de lumina pot creste doar plante ce necesita putina lumina, mai ales cele din grupul Cryptocorynelor si al Anubiasului. Este indicat ca acvariul sa primeasca lumina din directia est sau vest efectele acestei lumini facand din acvariu un element decorativ deosebit in camera .

    Pentru procesele de asimilatie plantele au nevoie de lumina din spectrul oranj-rosu, radiatia verde fiind respinsa in mare masura. Radiatia rosie determina cresterea in lungime a plantei vigurozitatea fiind insa slaba. In cazul utilizarii luminii albastre plantele ar fi foarte viguroase dar ar ramane mici. Iluminatul zilnic trebuie sa fie de minim 11-12 ore iar intensitatea luminoasa sa fie in jurul valorii de 200 lx. Este indicat pozitionarea instalatiei de iluminare in asa fel incat pestii sa fie observabiliprin relectia luminii si nu prin transparenta, de aceea este preferabila amplasarea neonului deasupra acvariului dar in marginea anterioara.

    Acvariile moderne prezinta necesarul unor cantitati mari de lumina deoarece cele mai noi specii de plante introduse in acvaristica prezinta de obicei cerinte crescute din acest punct de vedere (Lilaeopsis, Diandra, Hemigraphis, Higrophila, Aponogeton etc.)


    ................................................................................................................................................................



    Hrana administrata pestilor de acvariu constituie factorul decisiv in dezvoltarea si inmultirea pestilor de acvariu in cazul in care ceilalti factori de mediu sunt in limitele indicati pentru fiecare specie in parte. Un aspect carecontribuie de asemenea la crestere si inmultire in bune conditii este spatiul din acvariu, observandu-se astfel ca exemplarele tinute in acvarii mari cresc mai repede si la dimensiuni mai mari decat cele din acvarii mici sau aglomerate.

    Hranirea trebuie sa se faca zilnic de 2-3 ori in cantitati mai mici astfel incat pestii sa o consume in cca 5-10 minute.
    Pe parcursul unei zile pe saptamana este preferabil ca pestii sa nu fie hranti deloc, acest lucru semanand mai mult cu situatiile din mediul lor natural si in acest mod neajungandu-se prea usor la o supraalimentatie.
    Este indicat ca hranirea pestilor sa fie efectuata de catre un singur om, deoarece fiecare prezinta un anumit tip comportamental si hranirea ar fi mai riguroasa si mai eficienta,fiind si mai usor controlabila.

    Tipuri de hrana:

    a) vie:
      -infuzori
      -microviermi
      -artemia
      -pureci de balta (ciclops si daphnia)
      -tubifex
      -chironomus
      -larve de tantari
      -vegetala


    b) uscata:
      -produse concentrate uscate
      -pureci de balta
      -gammarus


    c) congelata:
      -inima de vita
      -artemia
      -larve de tantari
      -pureci de balta (ciclops si daphnia)
      -fitoplancton


    Atentie:
    *prin supraalimentatie se obtine ingrasarea excesiva a pestilor, fapt care duce la sterilitatea sau la moartea acestora. Se estimeaza ca aproximativ 30% din pestii de acvariu mor din cauza acestui fapt;
    *chiarsiin cazul hranirii cu hrana vie ( viermi, dafnii, crustacee), daca volumul de apa nu este suficient de mare, se ajunge la un consum excesiv de oxigen fie prin consumul direct sau datorat alterarii hranei moarte ( pesti au des prostul obicei sa omoare hrana vie dar sa nu o mai inghite in cazul in care sunt satui)

    Tipul de hrana pe care il administram trebuie ales in functie de 3 criterii: dimensiunea hranei ( a particulelor, indivizilor), continutul in substante nutritive precum si speciile de pesti pe care dorim sa le hranim.

    Particulele care compun hrana trebuie sa fie suficient de mici comparativ cu gura indivizilor, altfel acestia riscand fie sa nu o poata inghiti deloc, fie sa se innece cu ea. Foarte des, apar cazuri de asfixiere cu tubifex lanivelul invivizilor tineri, acestia nemaiputand inghiti si nici scuipa hrana inghitita pe jumatate. In aceste cazuri va recommandam sa \'pisati\' cu o lama de ras pe un placaj de lemn tubifexul, acesta urmand sa fie spalat bine cu apa printr-o sita foartefina. Sa nu administrati pasta rezultata prin pisare fara oprealabila spalare, deoarece lichidul organic care rezulta in urma pisarii viciaza apa intr-un timp foarte scurt.

    Astfel, din punctul de vedere al hranirii pestilor avem: specii fitofage,omnivore si rapitori.Marea majoritate a specilor acepta o hrana mixta: concentrate uscate si hrana vie.

    Hrana administrata trebuie sa fie variata, recomandarea noastra fiind sa alternati pe parcursul unei zile intre hranma concentrata si hrana vie sau congelata. Rezultate deosebite am obtinut prin hranirea alternata doar cu hrana congelata folosind: ciclopi, artemia, larve rosii de libelula.

    Dezinteresul pentru hrana administrata (odata ce au dovedit ca aceasta este consumata cu mare placere) va poate da indicii referitoare la faptul ca fie indivizii sunt bolnavi fie factorii de mediu nu mai corespund ( temperatura, continutul in oxigen al apei, pH).

    Tips : hrana - trebuie sa fie variata continand toti principii alimentari (glucide,lipide proteine,vitamine) si sa fie cat mai diversificata astfel incat pestii sa o poata aprecia si sa o consume cu placere, de buna calitate, tinuta in medii uscate si recipiente ermetice (in cazul hranei uscate) - evitati sub orice forma administrarea de hrana compromisa; atentie la hrana vie - este foarte des purtatoare de paraziti in special daca provine din "natura" si nu din culturi special create in scopul producerii de hrana

    Hranirea - trebuie safie regulata, intr-un mod care sa permita consumul acesteia in totalitate (nu administrati deodata prea multa hrana, evitati hranirea in zone ale acvariului unde aceasta nu poate fi consumata integral); evitati hranirea la ore foarte tarzii (inainte de trimiterea la culcarea "copiilor") pentru ca aceasta sa fie consumata integral; asigurati-vaca cantitatea administrata zilnic este totodata suficienta; se recomanda in orice caz - spalarea hraneivii inainte de administrarea in acvariu; hrana congelata este de preferabil sa fie si ea la randul ei spalata inainte de administrare - cubuletzele congelate se tin sub apa curgatoare (robinet) deasupra unor site, pana la disparitia completa a ghetii; tubifex-ul tocat marunt - se recomanda de asemenea sa fie spalat la apa curenta (robinet) pentru a spala astfel materialele organice care nu ar fi consumate si s-ar raspandi in apa acvariului, alterand-o si creind un mediu ideal pentru inmultirea bacteriilor si a infuzorilor (infuzorii in cantitate rezonabila sunt de dorit pentru a hranii alevini, insa indivizii adulti nu sunt incantati de norii de infuzori - creeaza stress si mancarimi, precum si lipsa oxigenului din apa).


    ................................................................................................................................................................



    Depistarea unei stari de boala se face urmarind zilnic comportamentul pestilor nostri. Orice schimbare trebuie sa ne alerteze, cand pestii:
      - isi tin inotatoarele lipite de corp;
      - isi schimba culoarea, iar pe suprafata corpului sau inotatoarelor apar chisti sau ulcere, pete intunecate sau alburii, isi pierd solzii, inotatoarele se albesc si/sau se faramiteaza;
      - inoata neregulat, in cerc sau cu miscari bruste, fac salturi in afara acvariului sau inoata molatic, isi pierd echilibrul, se culca pe o latura, plutesc la suprafata apei cu burta in sus sau raman culcati pe substrat;
      - respira greu, la suprafata apei;
      - se freaca tot timpul de plante sau substrat, in special de pietre;
      - nu se hranesc, slabesc si stau izolati de celelalte exemplare;
      - au abdomenul balonat, solzii zbarliti, ochii umflati sau chiar dispar din orbita;
      - au osatura deformata (sira spinarii si/sau cap).

    Este doar o enumerare a manuifestarii diferitelor forme de boala. Mentionam ca stabilirea cu exactitate a diagnosticului se poate face numai intr-un laborator specializat sau acasa, cu ajutorul unui microscop. Abia atunci putem sti cu exactitate ce tratament putem aplica. Altfel, bajbaim si pestii ne mor unul dupa celalalt!


    ................................................................................................................................................................



    Mentinerea conditiilor de viata este deosebit de importanta - calitatile fizice si chimice ale apei, temperatura optima, filtrare etc.
    Plantele noi. Se spala sub jet de apa, timp de 10-20 minute, apoi se supun la bai de lunga durata. Nu este o gluma! In urma cu cateva luni, eu m-am ales cu o epidemie urmata de mortalitate, din cauza a doua plante cumparate din Piata Obor. Fusesera tinute in acvarii, la un loc cu pesti hraniti cu tubi (!).
    Pestii. Cea mai importanta regula este sa nu cumparati niciodata pesti care se afla la un loc cu altii care prezinta semne de boala sau sunt morti. Indiferent de unde luati pestii, chiar daca vi se garanteaza de un prieten ca sunt sanatosi, puneti-i in carantina si tratati-i ca si cum ar fi bolnavi. Daca sunt sanatosi cu adevarat, vor rezista tratamentului.
    Hrana. Feriti-va de tubi! In strainatate, tubi (numai varietatea rosie!) sunt tratati impotriva bolilor, chiar supusi la ultraviolete si congelati la minus 40 de grade Celsius. Si totusi, unii agenti patogeni rezista si imbolnavesc pestii(!). Intrati pe Internet si veti vedea ca cei mai multi crescatori occidentali nu recomanda tubi. Pentru ca, in Vest, protectia consumatorului il nenoroceste pe cel care vinde pesti bolnavi! Va recomand sa folositi numai hrana preparata industrial, pentru ca e tratata anti-bacterii si prelucrata termic. In cel mai rau caz, produce unele mucegaiuri, de care scapati usor, adaugaund in apa (pe langa sare) 30-40 de picaturi de verde malachit, pentru fiecare zece litri de apa. In plus, hrana preparata industrial contine toate elementele necesare cresterii si dezvoltarii pestilor. Prezinta si avantajul ca viitorii adulti au un colorit mai viu, chiar daca puii cresc mai greu. Macar sunt sanatosi! Daca vreti neaparat sa dati si hrana vie, alta decat tubi, e bine sa o cresteti acasa, in medii sterile. Dar nu tubi!
    Melcii. Sunt purtatori perfecti ai multor boli si nu pot fi tratati. Deci, este bine sa va feriti si de melci!


    ................................................................................................................................................................



    Boli: Petelor negre, punctelor negre, tetracotylaza, clinostomiaza.

    Paraziti: Viermi sau metacercarii trematodelor digene.

    Simptome: Pe corp si inotatoare apar pete/puncte negre.

    Tratament: Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.


    Boala: Septicemie hemoragica, asemanatoare (posibil identica) cu hidropizia crapului.

    Agent patogen: Inca nu se stie bine.

    Simptome: Eruptie de pete sangerii, abdomen umflat, ochi proeminenti, solzi zbarliti, anus inflamat, pesti molatici, nu reactioneaza la stimuli, refuza hrana, in final mor.

    Tratament: Incercati cu Cloramfenicol insolubil, 1 gr pisat zilnic si administrat o data cu hrana, timp de 8-10 zile sau BL in Cloramfenicol solubil, 100 mgr la 1 litru de apa. Cel mai sigur este sa aruncati pestii bolnavi, iar tratamentul sa-l aplicati numai celor fara urme de boala.


    Boala: Micobacterioza

    Agent patogen: Microorganisme din grupa mycobacteriilor.

    Simptome: Refuza hrana, slabire accentuata, pesti molatici care se ascund in colturi intunecoase, piele laptoasa, inotatoare fragmentate, ulceratii cu noduli.

    Tratament: Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.


    Boala: Limfocistioza

    Agent patogen: Virus.

    Simptome: Pe corp si inotatoare, formatiuni tumorale de culoare alb-galbuie, in forma de zmeura.

    Tratament: Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.


    Boala: Dermatomicoza (mucegaiuri)

    Parazit: Ciuperci inferioare din grupa Saprolegninae.

    Simptome: Pestii par acoperiti cu vata.

    Tratament: BS cu verde malachit.


    Boala: Dermatita (boala acvariilor imputite!)

    Agent patogen: Bacteriile existente in apa, in special Pseudomonas.

    Simptome: Pe suprafata corpului, pete hemoragice, ulceratii, colorit mat, pierderea ochilor.

    Tratament: Imbaiere timp de o ora, intr-o solutie de cloramfenicol solubil (injectabil) in concentratie de 1/50.000 sau permanganat de potasiu 1/100.000, timp de 10 minute.

    Nota! Cine se alege cu o astfel de boala, mai bine se lasa de acvaristica!


    Boala: Ichtiofonoza

    Parazit: Ciuperca Ichthyophonus hoferi. Imbolnavirea se produce daca pestele sanatos mananca dintr-un peste mort sau fecalele celui bolnav.

    Simptome: Tulburari de echilibru, respiratie greoaie, greutate in miscari, noduli pe organe si tesuturi, ulceratii sau pete negre, inotatoare lipite, fragmentate, ochi proeminenti, abdomen inflamat, osatura deformata.

    Tratament: Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.


    Boala: Plistoforaza

    Parazit: Microsporidul Plistophora hyphessobryconis

    Simptome: Pete alburii sau ulceratii, culoare palida, pesti inoata in pozitie aproape verticala, cu capul in sus.

    Tratament: Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.


    Boala: Oodiaza (gris)

    Parazit: Alge microscopice din grupa Dinoflagellata Oodium

    Simptome: Inot molatic la suprafata apei, inotatoare lipite, iar pe corp si inotatoare apar chisti mici de culoare alb-galbuie (pestii par pudrati cu gris).

    Tratament: BS si BL cu verde malachit, apoi cu tripaflavina.


    Boala: Punctelor albe

    Parazit: Protozorul ciliat Ichthyophthirius multifilis

    Simptome: Pestii inoata agitati, se freaca insistent si repetat de orice intalnesc in acvariu, isi tin inotatoarele lipite, apoi refuza hrana, slabesc si mor.

    Tratament: Se mareste temperatura in acvariul de carantina la 28-29 de grade Celsius si concentratia de sare la o lingura pentru zece litri de apa. BS si BL cu verde malachit, apoi cu tripaflavina.


    Boala: Chilodonelaza

    Parazit: Chilodonella (la fel, si in infestarile cu Costia, Cyclochaeta sau Gyrodactylus)

    Simptome: Inotatoare lipite, apoi zdrentuite, inot la suprafata apei, semne de sufocare, mucus excesiv pe corp, de culoare alb-albastruie.

    Tratament: Temperatura apei la 28-29 de grade Celsius, BS si BL cu sare, verde malachit, apoi cu tripaflavina.


    Boala: Trichodiniaza

    Parazit: Protozorul Trichodina

    Simptome: Aproape imperceptibile - doar daca sunt afectate branhiile, pestii prezinta anorexie (inghit aer la suprafata apei).

    Tratament: BS cu sare si/sau verde malachit.


    Boala: Distrugerea branhiilor

    Paraziti: Diferite specii de viermi monogeni Ancyrocephalus, Gyrodactylus, Dactylogyrus, Heteronchocleidus buschkieli

    Simptome: Anorexie, inot apatic la suprafata apei.

    Tratament: BS si BL cu sare si repetarea tratamentului dupa 10 zile.